Thursday, January 05, 2006

Kommunistisk matematik ?

Filosofen Wittgenstein skilde noga på upptäckter och uppfinningar. Sydpolen upptäcker man men psykoanalys är en uppfinning menade han och den gick inte gick att verifiera vetenskapligt. Hur var det med matematiken? Var det en uppfinning eller upptäckt? Enligt Wittgenstein var det en uppfinning - en tankekonstruktion. Matematik och religion var de två områden som var mest metafysiska av allt tänkande. Matematik var en metafysisk uppfinning och där matematiken bara anger meningen med symbolerna. Detta retade upp många matematiker

Wittgenstein hade en kontrovers med Alan Turing, uppfinnare av Turingmaskinen som var en föregångare till vår tids dator och som knäckte tyskarnas Enigmachiffer . Turning var matematiker och var på Wittgensteins seminarier. Han blev provocerad av Wittgenstein och argumenterade emot bla med att man kunde utföra experiment inom matematiken liksom inom naturvetenskapen och testa sina hypoteser.

När Wittgenstan fick frågan vad han tycket om Turings tankar svarade han: ”Turing invänder inte alls mot något jag säger. Han instämmer i vartenda ord. Han vänder sig mot den idé som han tror ligger bakom, Han tror att vi underminerar matematiken och introducerar bolsjevism i matematiken. Men det gör vi inte alls”