Thursday, January 19, 2006

Poptrött ?

Ta då en tur med Djurgårdsfärjan med Åke Hodell. Och lyssna till avgasgrå kråkors kraxande och en mistlur som låter ödsligt. Det är Karons kråkor och Djurgårdsfärjan över floden Styx. Efter ett tag tystnar uppläsning och bara olika ljud hörs men de sista 4 minuterna av detta stycke är det mest intressanta, för där förflyttas men intill färjans maskinrum och motorn dunkar på och det blir en mycket rytmisk sugande resa som gungar. En otrolig minimalistisk musik där en gammal hammondorgel (?) spelar det bärande temat med bakomliggande dunk. Det dunkar på och ett- två, ett-två och ibland med dubbelslag, efter ett tag så liknar det mer och mer en marsch – en militärmarsch.

När man ännu är sjöstämning kan det vara trevligt att lyssna lite på måsarna. Hanna Hartman har gjort ett mycket trevlig stycke som heter Plåtmåsen den är mycket rytmisk, gungade och en doft av sommaren i cyberrymden. Det är en riktig pärla! (Klickar du på länken kommer du till en tom sida, men vänta en stund - Plåtmåsen laddar ner)

Här kan du lyssna på tändkulemotorer – det gamla välkända dunket som hördes förr i fiskehamnarna. En hemsida – föreningen L. Laurin - som drivs av entusiaster för att bevara dessa ljud och motorer Här finns även många bilder och fakta på olika typer av tändkulemotorer.