Friday, January 13, 2006

Slas och Vonnegut

Vem Älskar Yngve Frej -
på polska
Jag tycker mig se likheter mellan Slas och Vonnegut . De är ju vänner och har träffats – Stig Claesson - Slas - gillar Vonnegut. När man läser några böcker av de båda kan man se vissa likheter - inte till innehållet så mycket som till formen. Dels är båda författarna humoristiska men med en allvarlig underton.

Men det är något som är ännu mer uppenbart: det är upprepningarna i som finns i texten hos de båda. Det mal på, de vevar samma sak om och om igen och ändå känns det inte tjatigt. Som en kär gammal refräng som återkommer i visan – man längtar efter att få läsa om meningen i ett nytt sammanhang kanske det får en ny innebörd. På något sätt känns det rytmiskt som musik. Jag brukar småle när det dyker upp, kan handla om vad som helst, en pinnsoffa eller en viss fras hos Slas eller en hänvisning till och Planeten Tralfamadore hos Vonnegut

När man öppnar en bok av Vonnegut så undrar jag om han har tagit med något om Kilgore Trout som är den misslyckade SF-författaren, förebilden där ansågs vara Theodore Sturgeon och lite av ett alter ego till Vonnegut i tidiga år. För ca 27 år sedan dök det plötslig upp en bok skriven av den diktade Kilgore Trout som på svenska heter Stjärnsnäckan – och mycket riktigt så trodde många att det var en pseudonym för Kurt Vonnegut. På senare tid har det kommit fram att det är Philip José Farmer som skrivit Venus on the Half Shell - Stjärnsnäckan Den diktade Kilgore Trout skulle ju vara en misslyckad författare och det finns en viss ansträngning i Stjärnsnäckan att man skall upptäcka det. Den boken var kul att läsa!